Granatäppeljuice

God morgon!
Sitter och har precis käkat frukost i form av: havregrynsgröt, knäckebröd och granatäppelsjuice. Jag har läst att granatäppeljuice är bra för minnet och kan motverka demens, och om det skulle vara på det viset så skulle det ju vara kanon. Om det inte gör det så är det ju iaf inte onyttigt, så det skadar inte på något vis.

Granatäpplen (latin: punica granatum, engelska: pomegranate) är en riklig källa till C-vitamin, folsyra och antioxidanter ur gruppen polyfenoler.

En studie har visat att granatäpplen kan ha en god effekt hos patienter som opererats och strålats mot prostatacancer men där sjukdomen återkommit. Granatäpplen saktade ner tillväxten av cancersjukdomen tydligt. Källa: Wikipedia


 Religionsnörd som jag är så är det ju roligt att granatäpplen har/haft betydelsen i religionen.

I antikens Grekland var frukten en symbol för gudinnor, till exempel Astarte, Demeter, Persefone, Afrodite och Athena. Träden planterades på hjältars gravar för att deras ätt skulle bli talrik, eftersom trädet tidigt uppfattades som en symbol för fruktsamhet då frukten innehåller så många frön. I Rom avbildades Juno med ett granatäpple i handen som symbol för äktenskapet.

I Gamla Testamentet omnämns granatäpplen i samband med översteprästens mantel i 2 Mos. 28:33 samt i berättelsen om utsmyckningen av Salomos tempel i 1 Kung. 7:18 som symboler för Guds nåderika välsignelse. I Höga visan liknas den älskandes kind vid ett brustet granatäpple.

Granatäpplet införlivades i den kristna konsten, inte sällan i Jesusbarnets hand. Det avbildas ofta halvt öppet (bland annat i textilkonst från 1400-talet) och skuret i bitar (i möbeldekor från 1600-talet) som en symbol för Jesu uppståndelse. I den kristna konsten symboliserar det Guds frikostighet, och den granatröda fruktsaften symboliserar martyrernas blod. Det förekommer inom heraldiken som symbol för caritas och finns i Granadas och Colombias riksvapen. Källa: WIkipedia

 

Så, får väl se om jag känner mig lite mer gudomlig. Nu blir det att plugga det lilla jag kan. Ha det gott!

Kommentarer
Postat av: Emeliè

Sv: Vilken serie har du fastnat för förr då? :) Skulle vara kul att veta. Ha det bra!

2008-08-26 @ 11:11:43
URL: http://ingenlust.blogg.se/
Postat av: mikkAN

haha joo de eklart att de e därför också! ;D

2008-08-26 @ 12:16:40
Postat av: Michaela

Ja, det ar bara bra vettu :) Sjalv da? Pluggar och star i? :)

2008-08-26 @ 18:34:25
URL: http://roxus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0