Travsport

Jag tänkte att jag skulle återge vad som står på flygbladen som vi delade ut idag:

Visste du att:

…enligt djurskyddslagen är det förbjudet att slå djur. Trots det piskas hästarna under loppen.

…de flesta hästar har en kort karriär inom travet, många skadas och skickas till slakt om unga.

…det är inte ovanligt att de förbrukade hästarna slaktas i Italien efter en lång, plågsam transport.

…det förekommer att könsöppningen på ston sys ihop (ingrepp görs för att förhindra att luft sugs in då hästen springer, vilket gör henne ovillig att springa)

…uppemot 70 procent av travhästarna kan lida av magsår enligt en svensk studie (Johnson H. & Egenwall , 2006, Equine Veterinary Journal 38 209-213.)

 

Travsportens baksida

Travsporten omsätter varje år omkring tolv miljarder kronor. Det är hästarna som får betala priset i form av skador och förslitningar, dessutom slaktas de ofta som unga. De utsätts även för lidande när de piskas för att prestera maximalt och genom utrustning som starkt begränsar deras rörelsefrihet. Utvecklingen går mot att tävla allt yngre hästar och hos dessa är risken för skador högre då de ännu inte har vuxit färdigt.

Travsport handlar om att vinna eller försvinna och hästarna blir en förbrukningsvara i jakten på prispengar. Är det detta ATG menar med sin slogan ”För att hästar ger allt”? Djurens Rätt jobbar för ett samhälle som inte förtrycker djur. Hjälp oss att hjälpa hästarna – bli medlem

 

Kanske lite hyckleri av mig att ta med hela texten, eftersom jag själv inte är medlem i Djurens Rätt.  Jag har inte haft så stor koll på travsporten och det kanske jag inte har nu heller? Men jag antar att sådana här fakta inte kommer från ingenstans utan är exempel på hur det kan se ut inom travsporten. Det kanske inte är så överallt och kanske inte ens på de flesta ställen, men även om det ”bara” går till så här på ett ställe så är det ett ställe för mycket.

Jag har nog tidigare sett travsporten som en ganska harmlös ”sport” ändå om man jämför med till exempel tjurfäktning eller liknande. Dock så visar det ju här att det inte är så harmlöst. Jag tror  att många som spelar på hästar inte vet vad de gör riktigt, utan överlämnar det till någon som kan mer. Då kommer man ju ännu längre från verkligheten och kanske inte tänker på vad spelandet gör med hästarna. Jag råder alla att kolla sina fakta innan de spelar på hästar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0